Ybas haluaa viedä pohjalaisfirmoja Yhdysvaltojen markkinoille ja potkia perheyrityksiä vaikeisiin ratkaisuihin – Toimitusjohtaja sai suurimman oppinsa menestyvän, presidentinkin palkitseman yrityksen konkurssista.

VAASA

Vaasalainen konsulttiyritys Ybas on tehnyt yhteistyösopimuksen amerikkalaisen Altixin kanssa.

Ybas aikoo auttaa pohjalaisyrityksiä laajentumaan ulkomaille, ja konsulttiyritys Altix on erikoistunut teollisuusyritysten pääsemiseen Yhdysvaltojen markkinoille.

Ybasin perustivat yrittäjät Ove Jansson ja Jan Backman viime vuoden lopussa.

Ybasin toimitusjohtaja Jansson työskenteli pitkään kansainvälisessä myynnissä ja Backman muun muassa teknologiayhtiö Wärtsilässä ja nestesäiliöitä valmistavan Fluid-Bagin toimitusjohtajana.

Backmanilla oli kontakteja Altixiin, josta pyydettiin suomalaisfirmaa lähtemään yhteistyöhön Pohjoismaiden alueella. Altixilla on konttori Ohion Cincinnatissa Yhdysvaltojen koillisosassa.

Perheyrityksissä vältetään kipeitä ratkaisuja

Ybas aloitti hankalaan aikaan juuri ennen koronakriisiä eikä ole päässyt tekemään mitään kuukausiin. Nyt se on löytänyt kumppaneita muun muassa Ruotsista.

Jansson kertoo, että konsulttiyritys auttaa yrityksiä kehittymään, oli se saneerausta tai strategian tekemistä.

– Monesti johtajat joutuvat tekemään päätökset yksin, joten olemme heille keskustelukumppani oikeiden päätösten tekemisessä.

Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla on paljon perheyrityksiä. Niissä voidaan lykätä uudistusten ja vaikeiden asioiden tekemistä, mikä johtaa hankaluuksiin ja jopa työpaikkojen menettämiseen.

– Perheyrityksissä uuden tekeminen tuo monesti tunteet pintaan. Asiat jäävät tekemättä, koska ajatellaan liikaa sydämellä, Jansson sanoo.

“Norjalaiset ovat suoria”

Altix auttaa asiakkaita saamaan jalansijaa muualta Euroopasta, Yhdysvalloista tai jopa Kiinasta.

Amerikkalaisyritys hoitaa esimerkiksi laki- ja pankkiasiat, etsii kumppanit ja tilat sekä tekee analyysin markkinoista.

Ulkomaille laajentuvan suomalaisyrityksen täytyy ottaa huomioon muun muassa kulttuurierot.

– Pohjoismaiden sisälläkin on eroja. Ruotsalaisten pitää saada päättää kaikki yhdessä ja yksimielisesti, kun Suomessa ollaan suoraviivaisia, Jansson kertoo.

Hän kokee kaupankäynnin norjalaisten kanssa todella helpoksi, koska he muistuttavat suomalaisia ja kertovat toiveensa suoraan.

– Tanskalaiset taas ovat selvästi eurooppalaisia ja jotenkin kansainvälisempiä kuin muut pohjoismaalaiset. He eivät pelkää lähteä ulkomaille perustamaan yrityksiä, Jansson kertoo.

Konkurssi opetti vauhtisokeudesta

Jansson työskenteli myyntijohtajana 25 vuotta Pohjoismaissa ja Itä-Euroopassa ja on lisäksi kehittänyt startup-yrityksiä.

Hän oppi paljon varsinkin eräästä epäonnistumisesta.

Jansson oli 2000-luvun alussa rakentamassa espoolaista ympäristötekniikan yritystä Preseco oy:tä.

Se kasvoi nopeasti ja laajeni uusille markkinoille ja uusiin maihin. Tasavallan presidentti myönsi sille Innosuomi 2008 -palkinnon.

– Preseco oli erittäin lupaava. Sillä meni hyvin, ja kaikki mittarit näyttivät yrityksen olevan vakaalla pohjalla.

Yrityksen kansainvälistyminen oli kuitenkin kallista ja söi kassavaroja, kunnes rahat loppuivat. Vuosien 2007–2009 finanssikriisi vei pohjan kaikelta.

– Rahansaanti oli vaikeaa, koska pankit eivät enää jaksaneet uskoa yritykseen. Meidän piti päättää, että yritys haetaan konkurssiin. Se oli sillä sipuli, eikä muuta voinut tehdä.

Yrityksessä oli lähes 80 henkeä töissä, mutta lopussa enää noin 30. Nyt Jansson pitää konkurssia tärkeänä oppina siitä, että kansainvälisillä markkinoilla täytyy kasvaa harkitusti askel kerrallaan.

– Yritysten täytyy haluta paljon, muttei liikaa.

Tiina Juujärvi

Follow Us

Go To Page

Home

Services

About Us

News

Careers

Contact

Company

Oy YBAS Ab
Yrittäjänkatu 17
65380 Vaasa Finland
(+358) 40 161 81 87
advice [at] ybas.fi

© 2020 Oy YBAS Ab